Anticuchos

špízy z říše Inků

Moderní podoba jídla byla vytvořena v 16. století a dnes je pokrmem populárním v Peru.

Anticuchos (čteme antikučos) jsou špízy s marinovaným masem podobající se například ražniči. Původně se používalo maso z lamy, avšak dnes mohou být vyrobeny z jakéhokoliv druhu masa. U nás v HISPANIOLA café máme na výběr buď vepřové nebo kuřecí.

Anticuchos jsou předkolumbovského původu, jedli se již ve staré říši Inků. Inkové ve směsi bylinek marinovali lamí vnitřnosti. První dochované recepty pocházejí z 16. století od španělských dobyvatelů, kteří přípravu Anticuchos zdokumentovali. Současně však došlo ke změně jídla. Byly přidány evropské přísady, jako je česnek. Tradiční vnitřnosti z lamy nahradilo hovězí srdce. Španělé rovněž naplétali maso na špejle jako špízy. Postupně bylo hovězí srdce nahrazováno i dalšími druhy mas, především masem vepřovým a kuřecím. V Peru jsou dnes špízy Anticuchos oblíbeným pouličním jídlem.

V HISPANIOLA café máme na výběr tři verze Anticuchos. Můžete si tak zvolit, zda chcete tento pokrm připravit z hovězího srdce, nebo z kuřecího či vepřového masa.