Ají de gallina je klasické peruánské jídlo z paprik ají, kuřecího masa a smetanové omáčky. Tento pokrm se tradičně podává s rýží.
Pro jídlo je typická jasně žlutá barva – amarillo – díky slavnému Ají amarillo. Ají de Gallina tvoří základ vyrobený orestováním červené cibule, česneku a pasty Ají amarillo. Dále přidáním pošírovaného drůbežího masa a vývaru. Dušené maso se pak zahustí chlebem namočeným v mléce a mletými pekanovými nebo vlašskými ořechy. Pokrm podáváme současně s vařenými brambory a bílou rýží, zdobíme černými olivami a natvrdo vařeným vejcem.
Ají Amarillo („žluté chilli“) potřebné k vaření tohoto je jemně kořeněná paprika s českým názvem paprika křídlatá, pocházející z Jižní Ameriky, běžná v mnoha pokrmech peruánské kuchyně.
Ají de Gallina se vyvinul z manjar blanco neboli bílého pokrmu (kombinace mletých mandlí, mléka, cukru a kuřete nebo ryb). Zatímco v Evropě se bílé jídlo stalo po středověku dezertem (viz blancmange), v koloniálním Peru se dušené maso kombinovalo s domorodými chilli papričkami a vytvořil se tak předkrm. Říká se, že pokrm vytvořili bývalí kuchaři francouzské aristokracie, která prchala před francouzskou revolucí a našla si nové zaměstnání v peruánském místokrálovství. Jídlo bylo vytvořeno s použitím zbytků kuřete a brambor, další varianty zahrnují použití krůty nebo konzervovaného tuňáka.
V HISPANIOLA café si můžete vychutnat tradiční verzi Ají de Galina s kuřecím masem, rýží a brambory. Z čerstvých surovin ji pro Vás připravují jihoameričtí a španělští kuchaři.