Ropa vieja

trhané hovězí maso v omáčce z bylinek a rajčat

Ropa vieja je pokrm typický pro Španělsko a celou Latinskou ameriku. Je oblíben zejména na Kanárských ostrovech, Kubě, v Kolumbii nebo ve Venezuele. Každá z těchto zemí má svou národní variantu …

Ropa vieja je pokrm typický pro Španělsko a Latinskou ameriku. Mimo Španělska je oblíben zejména na Kanárských ostrovech, Kubě, v Kolumbii, ve Venezuele. Každá z těchto zemí má svou národní variantu. Základ jídla tvoří trhaná hovězí plec (může být i bok) marinovaná v rajčatové šťávě a aromatických bylinkách (koriandr, oregano, bobkový list, hřebíček). Směs bylinek se různí dle konkrétní lokální varianty.

Původ Ropa vieja sahá do komunity sefardských židů na Pyrenejském poloostrově. Ti toto pomalu vařené trhané hovězí připravovali pro oslavy svátku Šabat. Jídlo se odtud postupně rozšířilo do Severní Afriky, na Kanárské ostrovy a posléze i do Latinské Ameriky.