Jak poznat kvalitní kávu?

Nejlepší zrnková káva dokáže každým douškem povzbudit do nového dne. Prozkoumejte s námi její kouzlo a tajemství a dozvíte se, jak poznat tu nejlepší kávu.

Káva je druhým nejoblíbenějším nápojem na světě hned po vodě. Díky skvělé chuti, povzbuzujícím účinkům, bohatému aroma či účinkům pro zdraví si ji rádi a často dopřávají lidé po celém světě. Nejlepší zrnková káva dokáže každým douškem povzbudit do nového dne. Prozkoumejte s námi její kouzlo a tajemství a dozvíte se, jak poznat tu nejlepší kávu.

Káva je oblíbená po celém světě

Kávu vyváží přes padesát států po celém světě. Mezi oblasti, kde se káva pěstuje nejvíc, patří Latinská Amerika a Brazílie, Mexiko, Vietnam, Indonésie, Keňa, nebo Etiopie. Celosvětově se sklidí asi 8 500 000 tun kávy ročně, z čehož je asi 60% arabica a 40% robusta.

Na trhu s kávou najdeme mnoho různých odrůd, různé způsoby zpracování plodů a zrnek, a tím pádem i nabídku odlišné kvality zrn a směsí kávy. Dobrou a kvalitní kávu milují lidé po celém světě. Mezi největšími konzumenty kávy jsou severské státy (Norsko, Švédsko, Finsko Dánsko) s asi 12 kilogramy na osobu ročně, dále Rakušané, Švýcaři, Kanaďané, Brazilci, Holanďané, Němci nebo Italové, Francouzi, Němci nebo Američané.

Všichni bez ohledu na národnost ale mají podobný problém. Jak se jako zákazník a spotřebitel vyznat v tom, která káva je opravdu kvalitní? Určitě kvalitu neočekávejte od instantních nápojů, nebo levných balení, ať už je obrázek jakkoliv lákavý. Vybírejte spíše zrnkovou kávu, a hodnoťte její vzhled a kvality. S detailnějšími faktory, jak rozeznat kvalitní kávu od nekvalitní, vás seznámíme v tomto článku.

Důležitým hlediskem, jak poznat dobrou kávu, je například konkrétní plantáž, odrůda, nebo stát původu, kde káva vyrostla, ale i pražírna nebo distributor konkrétní značky. Samozřejmě to nestačí, kávu musíte prozkoumat i pohledem, přivonět k ní a posoudit její kvalitu v ústech. Tento článek vás seznámí s tím, jak jako laik můžete kvalitě kávy lépe porozumět. Pokud si za kávu už platíte, jistě chcete, aby byla káva dobrá, a abyste si za vynaložené peníze koupili tu nejlepší. V klasických hypermarketech, supermarketech, potravinách ale nejlepší kávu nehledejte. Lepší je zaměřit se na zrnkovou kávu, a speciálně arabiku. Právě Dromedario v naší nabídce patří mezi nejkvalitnější kávy na světě.

Co je dobré vědět o kávě

Arabica versus Robusta

Mezi hlavní dva druhy kávy patří arabica (lat. Coffea arabica), která je považována za nejpopulárnější, vysoce kvalitní, nejchutnější a také dražší typ. Má nižší obsah kofeinu (od 0,8 – 1,4%) a vyšší množství olejů (15 – 17%) i cukrů (6-9)%. Arabika má velmi širokou paletu různých chutí i aromat.

Jde o druh kávovníku, který je jak ze zemědělského, tak z finančního hlediska náročnější na pěstování. Kávové zrno je protáhlé a rýha uprostřed připomíná písmeno S. Mnoho lidí má arabiku raději než robustu, jelikož má jemnou a sladce ovocnou chuť zakončenou typickou kyselostí. Odrůda arabika pochází z Afriky, jak její název napovídá. Konkrétně se začal pěstovat v Jemenu a Etiopii. Dnes však odrůdu arabika pěstují hlavně v Jižní Americe, kde jsou pro ni ideální podmínky. Arabika je považována za gurmánskou kávu. Pěstuje se na menších plantážích a ve vyšších nadmořských výškách. Je to káva s nižším obsahem kofeinu a pestrým spektrem delikátních chutí a vůní. Její zrnka jsou větší a velmi citlivá na teplotu.

Druhým typem odrůdy kávy je robusta (latinsky Coffea canephora), která je méně kvalitní a proto i levnější. Obsahuje ale výrazně více kofeinu než arabika (od 1,7 po 4 %), což jí dává tzv. robustnější chuť. Má také méně olejů (10 – 12 %) a cukrů (3 -7 %), proto má více zemitou chuť a je více hořká. Mívá také velmi nízkou kyselost. Pokud je robusta kvalitní, má plné tělo s tóny čokolády.

Robusta se používá spíše při výrobě instantních káv. Její pěstování je méně nákladné, jelikož je to odolná rostlina. Kávové zrno je kulatější s rovnou rýhou. Pěstuje se ve Vietnamu, Brazílii a Indonésii. Víc než pro chuť je ceněna pro povzbuzující schopnosti. Většina robusty průměrné kvality se používá jako základ pro směsi. Nejlepší robusty jsou ale tak vynikající, že se mohou rovnat arabikám. Pak jsou prodávány jako jednodruhová káva. Robusta je ale levnější.

Z arabiky a robusty se v různém poměru míchá tzv. blendid mix. Ze dvou druhů může vzniknout tisíce chuťí. Různí výrobci nabízejí různý poměr těchto dvou základních káv. V Café Hispaniola najdete kávu nejvyšší kvality, a to značku Dromedario, kterou máme v nabídce a můžete ji u nás nejen ochutnat, ale také si ji zakoupit. V obchodech najdete většinu levných káv, které jsou směsí blendid, které mají sice hezký obrázek, ale nejsou příliš kvalitní.

Káva Dromedario patří mezi prémiové kávy díky 100% obsahu kávy arabica. V České republice se jedná o nejlepší kvalitu na trhu, kterou vám můžeme v kavárně a na e-shopu nabídnout.

Robusta je na pěstitelské podmínky citlivější, ale má intenzivnější chuť. Je hořká, má intenzivní tóny. Robusta mívá i bohatší pěnu než arabica.

Směsi bývají nekvalitní

Problém směsí bývá, že se do nich přimíchávají kávy různých kvalit a typů. Pokud si koupíte směs arabiky, bude obsahovat několik odrůd s různou úrovní pražení. Výhodou kávy Dromedario je, že má přirozenou a jedinečnou chuť konkrétního druhu arabiky. Koupíte-li směs arabiky a robusty, dá se počítat s tím, že dostanete kávu chuti mdlé a možná i spálené. Aby byla káva levná, přimíchává se do něj robusta nejnižší kvality, která bývá stará, přepražená a někdy i dlouho a nevhodně skladovaná. Pokud vám záleží na kvalitě, koupí kávy Dromedario se vyvarujete podobných riskantních nákupů.

Vysoké hodnocení kávy díky garanci místa původu

Dalším důležitým ukazatelem kvalitní kávy je země původu, případně konkrétní lokalita nebo plantáž. U kávy Dromedario se název země původu a plantáže objevuje na balení, což garantuje její vysokou kvalitu. Patří do „nejvyšší ligy kávy“ a obdržela několik mezinárodní hodnocení, které mohou nést jen kávy rostoucí na konkrétních plantážích. Mají podobné hodnocení jako vína. Káva Dromedario má na stupnici hodnocení 85% výš a je velmi kvalitní. Země, plantáž a odrůda jsou pro milovníky dobré kávy zásadní kriteria. Při troše orientace v zeměpise z nich lze vyčíst, jak je káva pražená, jak chutná a voní. Neplatí to vždy, ale většinou si můžete být jistí kvalitou, pokud je na obale uvedená konkrétní země, plantáž i odrůda.

Kvalita zrna

Kvalitní zrnkovou kávu poznáte lehce. Barva upražení je vyvážená a rovnoměrná a má minimum spálených zrn, jen několik kusů na kilogram. Neměla by mít ani nedopražená zrnka. Pokud se objeví polámaná zrnka případně napadená hmyzem, raději je rovnou vyhoďte. Ani přítomnost slupek, kamínků a větviček by u kávy neměla vůbec být. S kávou Dromedario se můžete spolehnout na nejvyšší kvalitu.

Jak poznat čerstvou kávu

Pokud jste už zjistili původ kávy, druh zrn a styl pražení, měli byste zkoumat, jak je čerstvá. Nejlepší je jistě káva čerstvě pražená, maximálně tři týdny po upražení. Takovou kávu ale v supermarketech a hypermarketech nenajdete, protože cesta, doprava i skladování trvá i měsíce. V horším případě koupíte kávu, která se sklízela před rokem i více. Proto je vhodné hledat kávu, která je co nejčerstvější a ideálně ji spotřebovat do 2 měsíců od data pražení. Výrobci většinou ale neuvádějí datum pražení, jen datum expirace, což u kávy bývá 2 roky. Podle toho jednoduše odvodíte, kdy se káva pražila a byla balena. U nás v kavárně Hispaniola a na e-shopu se můžete spolehnout, že najdete jen čerstvou kvalitní kávu.

Pražení

Pro dobrou chuť a kvalitu kávy je zásadní i způsob pražení, který ovlivňuje finální chuť kávy. Tento proces je výrobním tajemstvím. První faktor, který vás upoutá na kvalitní kávě, je její vůně, na rozdíl od té, která ležela měsíce a roky ve skladu.

Hodně poznáte i podle vzhledu zrnek. Kvalitní zrna jsou pěkná, rovnoměrně tvarovaná, nezlámaná, bez skvrn a dírek. V balení nesmí být ani různé větvičky nebo kamínky. Všechna upražená zrnka by měla mít stejnou barvu.

Jednodruhové kávy se většinou praží středně. Přepražená káva totiž ztrácí svou specifickou chuť a vůni. Levnější kávová zrna ve velkých balících se většinou praží do tmavých odstínů, aby byla chuť intenzivnější. Potlačí se tak také případné nedostatky kávových zrn. Abyste se vyhnuli spáleným kávovým zrnům, raději si kupte středně praženou. Na balících je to často znázorněno zabarvenými obrázky kávových zrn. Je jich většinou 5, takže lehce poznáte, že nejlepší by měla být trojka až čtyřka.

Mletí

Pro klasického „turka“ je lepší kávu umlít velmi jemně. Pokud si budete připravovat espresso, vhodnější je jemně až středně mletá káva. Pro překapávanou kávu je lepší hrubě a velmi hrubě namletá káva. Méně umletá káva neumožňuje, aby se při nálevu uvolnily všechny její chutě, a naopak silně umletá káva pak při louhování uvolňuje více hořkých složek.

Skladování

Na kvalitu a chuť kávy má také vliv její skladování. Od chvíle, kdy káva vyrostla, byla sklizena a zpracována v pražírně, dodána na trh, převezena lodí, strávila určitý čas v balírnách, skladech a až pak doputovala do obchodů a vašeho nejbližšího supermarketu. To může trvat týdny i měsíce, než se dostane k vám na stůl. Tak dlouhý proces u nás nečekejte. V kavárně Hispaniola trvá převoz výrazně kratší dobu, proto si můžete být jistí kávou čerstvou. Mezi plantáží a námi je prostředník jen dovozce DAž si kávu přinesete domů, přesypte ji do dobře uzavíratelné nádoby, která udrží její krásné aroma. Kávu pak skladujte v chladu a suchu. Lepší je koupit si tolik kávy, kolik stihnete spotřebovat. I vakuově balená káva podléhá rychle oxidaci a vlivu vzduchu, vlhkosti, světla a dalším faktorům.

Kvalitní vakuové balení a vhodné skladování umožňuje uchovat kávu tři až šest měsíců. Ideální jsou sáčky se zipem, které odvádí oxid uhličitý a zabraňují pronikání vzduchu. Už po šesti měsících ale začne káva zvětrávat, stárnout, ztrácet aciditu, chuť i aroma a slábne i její „tělo“. Oleje obsažené uvnitř postupně oxidují a zrna také žluknou. Nevhodné skladování zkazí kvalitu kávy už po 3 týdnech. Za měsíc je zoxidovaná a doslova „mrtvá“.

Nejlepší je 100% arabika

Podle obalu kávy zjistíte, jaký je v ní poměr zastoupení arabiky a robusty. Ve směsi 100% arabiky se často nachází i jistý podíl robusty (někdy až 20 %). Důvody jsou jasné – nižší výrobní cena a pěna. Stará robusta totiž vytvoří na espressu pěknou cremu. Abyste si byli jistí, jestli je káva stoprocentní, stačí přidat lžíci kávy do sklenice vody. Pokud se nerozpustí, pak víte, že máte kvalitní. Pokud se rozpustí, má v sobě příliš mnoho cukru nebo je smíchaná s jinými obilovinami.

Výhody zrnkové kávy oproti mleté

Zrnková káva patří mezi ty nejlepší a nejkvalitnější a výjimečné vlastnosti, jako je aroma a chuť, si uchovává déle. Své kouzlo má i to, že si ji sami namelete, aby byla co nejčerstvější a tím i lepší. Čím kratší dobu bude pomletá káva v kontaktu s vroucí vodou, tím jemněji musí být namletá. Pokud kávu plánujete louhovat déle, musí být namletá nahrubo. V Hispaniola si můžete koupit i mlýnky na kávu a kvalitní moka konvičky. Je určena pro náročnější „kafaře“. Zrnková káva se také vlivem skladování neničí tak rychle, jako umletá.

Světlé pražení kávě dodává kyselost a ovocnější tóny. Střední pražení ubírá na kyselosti a tmavé pražení kyselost ztratí a naopak káva začne být více hořká. V tomto případě je individuální, co je pro každého „nejlepší káva“.

Hodnocení kávy

Podobně jako probíhají profesionální degustace a hodnocení vín na základě řady různých kvalit, stejně tak má svou vlastní klasifikaci i káva. Při hodnocení kvality a vlastností kávy se posuzují smyslové, chemické a mikrobiotické vlastnosti, na základě různých technických norem. Posuzuje se vzhled, barva a aroma zeleného zrnka, upražené zrnko i káva z něj umletá.

9 kategorií pro hodnocení kávy

1 – Typ

Arabica, robusta a další.

2 – Chuť

Káva může mít širokou škálu chutí, která se hodnotí termíny jako například sladká, kyselá, ostrá, trpká, neutrální, měkká nahořklá, bahnitá apd. Bližší detaily získáte na obrázku níže.

3 – Vzhled a barva (pražených a mletých zrn)

Správná barva zrn zpracovaných mokrou metodou je svěže zelená. Suchá metoda zpracování nechává barvu namodralou, šedobílou a žlutozelenou. Čím delší je skladování kávových zrn, tím bude barva zrna bledší. U pražených zrn se hodnotí celkový vzhled (přítomnost zlomků zrn atd.) a barevná vyrovnanost.

4 – Aroma / vůně (nezřetelná až silná)

Aroma je základní vlastností kvalitní a dobré kávy. Je to první věc, kterou na kávě vnímáme, když ji máme v ústech. Dobrá a kvalitní káva má intenzivnější aroma. Odlišují se různé lahodné a charakteristické tóny ovoce, květin, oříšků apod. Kávu vnímáme všemi smysly, jako je-zrak, chuť i čich. Naše prodejny Café Hispaniola nabízí vysoce kvalitní kávu se silným charakteristickým aroma zrnkové i namleté kávy.

Rozlišují se dva druhy vůně – Vůně připravené a zalité kávy a vůně mleté kávy před zalitím. Vůně a aroma vzniká, když z kávy vyprchávají plyny při mletí nebo zalévání kávy. Největší aroma vznikne, když je káva upražena středně. Při delším pražení převládá uzené až uhelnaté aroma.

5 – Chuťová plnost – tělo (hranatá až pronikavá)

Tělo je pocit chuti, který káva zanechává v ústech. Pozná se podle toho konzistence a hustota kávy, která je dána množstvím olejů a tuků, které se extrahují při zpracování obilí. Tělo je žádoucí kvalita kávy, která přináší pocit plnosti. Tělo, neboli hutnost kávy je připisováno pocitu, který přetrvává na chuti v ústech poté, co ji spolkneme. Tělo můžeme popisovat jako husté, vydatné, máslové, olejnaté, hladké, jemné, hebké, až po vodnaté, slabé, měkké, tenké. Káva pražená krátce má menší tělo, káva pražená déle má spíše vydatné tělo.

Vyšší tělo (hutnost) se dosáhne způsobem přípravy. Francouzské presso, turecká káva nebo espresso mají vyšší tělo, nižší tělo má káva filtrovaná, protože oleje a malé částice zůstanou na filtru.

Tělo může být bujné, husté, vydatné, máslové, krupičnaté, hrubozrnné, olejnaté. Další pojmy používané pro popis těla jsou například mastné, hladké, uhlazené, jemné, hebké, měkké, tenké, řídké, mělké, hubené, průhledné, vodnaté, slabé.

6 – Acidity (chudá, jemná, příliš na povrchu)

Acidity je jednou z nejdůležitějších kategorií v hodnocení kávy. Často se však tento termín dá zaměnit za kyselost. Pojem označuje spíše vlastnosti jako „chroupavý, jiskřivý, perlivý, brilantní, sytý, zářivý, pulsující, ostrý, bystrý, výrazný, svěží. Kávy bez acidity chutnají skoro jako voda bez bublinek. Například některé africké kávy mají ovocné nebo šťavnaté acidity. Čím déle je káva pražena, tím více této charakteristiky ztrácí. Přesto však kávy, které vynikají touto vlastností a jsou upraženy více do tmava (déle), potom se tato vlastnost mění postupně v ráznou (prudkou, špičatou, ostrou) pronikavost (kousavost, štiplavost, pichlavost).

Acidity je příjemná a intenzivní chuť, kterou vnímáte na straně jazyka. Je to vlastnost přirozeně přítomná v kávách Arabica. Vysoce ceněná a související s pěstováním v nadmořské výšce a na půdách bohatých na minerály. Čím více je káva pražená, tím je její acidity nižší, proto je lépe vnímána v dobře světle pražených kávách. Speciální kávy mívají vyšší kyselost, proto je spojována s kvalitnějšími kávami.

Jako protipól k žádoucí acidity nacházíme hořkost, žádoucí kvalitu do určité hranice a ta škodí chuti kávy, pokud je příliš intenzivní. Jedná se o primární příchuť kávy poskytovanou kofeinem a dalšími látkami, je silná a drsná, převládající charakteristika u káv Robusta. Hořkost dodává šálku i přemíra pražení. Silná a hořká káva je ve Španělsku mylně spojována s dobrou kávou a nemělo by tomu tak být. Přemíra hořkosti maskuje zbytek konotací kávy.

7 – Věk

Staré zrno, čerstvé zrno.

8 – Vady

Kyselá, nedozrálá, zatuchlá.

9 – Postřehnutelné nuance

Vyprahlá, vodnatá, stará.

Celkové hodnocení

Neutrální, kořenitá, tvrdá.

 

Komplexnost

Káva je komplexní, pokud se různé charakteristiky doplňují. Žádná charakteristika by neměla převyšovat nad druhou. Zase zde můžeme říci, že největší komplexnost se nachází v kávě, která je středně upražená. Zde snad zbývá jen dodat, že káva na espresso se praží více, tedy do tmavě hněda. Je však velice komplexní, protože se skoro vždy jedná o směs.